Borstkliniek Geel-Mol legt goede cijfers voor
Een op de zeven vrouwen in Vlaanderen krijgt ooit borstkanker. Het is een complexe ziekte die gespecialiseerde zorg vereist. Daarom richtte de overheid in 2007 de zogeheten borstklinieken op om de zorg voor borstkankerpatiënten te centraliseren en te verbeteren.
Doordat die centra jaarlijks een minimumaantal nieuwe patiënten moeten behandelen, bouwen ze voldoende kennis en ervaring op om borstkankerpatiënten de best mogelijke zorg te kunnen geven.
De Borstkliniek Geel-Mol is een erkende borstkliniek sinds 2014 en is het resultaat van een samenwerking tussen Ziekenhuis Geel en het Heilig Hartziekenhuis Mol. Met de borstkliniek willen beide ziekenhuizen de kwaliteit van de borstkankerzorg in de regio optimaliseren en een gecoördineerd zorgproces garanderen.
“Als nieuwste arts, sinds 2019, binnen de Borstkliniek Geel-Mol is mij opgevallen dat er zeer goed en vlot interdisciplinair wordt samengewerkt tussen de verschillende artsen, maar ook met de ondersteunende diensten (psychologen, sociale dienst, revalidatie) en verpleegkundigen. Er is ook een goede werkethos met inburgering van continu overleg, kritische zelfevaluatie en opvolging van nieuwe behandelingen en tendensen,” laat dr. Bert Van Den Heuvel, oncoloog bij Ziekenhuis Geel, weten.
Publicatie cijfers KCE-rapport
Het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) voerde een onderzoek naar borstkankerzorg uit in België.
De resultaten voor Vlaanderen werden op 30 augustus 2023 door het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het gemiddeld risico om na borstkanker te overlijden, beduidend lager is bij patiënten die behandeld worden in een centrum met een erkenning voor borstkanker.
Het risico is ook beduidend lager in centra die een hoog aantal (meer dan 125) patiënten behandelen per jaar.
“Als erkende coördinerende borstkliniek in de Zuiderkempen behandelen wij hier jaarlijks ongeveer 144 patiënten met borstkanker. We zijn ervan overtuigd dat het meten van indicatoren belangrijk is om de kwaliteit van de zorg continue te kunnen verbeteren. Onze cijfers weerspiegelen dat wij goede zorg bieden aan de Kempense borstkankerpatiënt,” zegt dr. Lieve Cochet, gynaecoloog bij Heilig Hartziekenhuis Mol.
Volgens het rapport scoort de Borstkliniek Geel-Mol goed tot zeer goed op de meeste indicatoren die essentieel zijn in het traject van een borstkankerpatiënt: correcte diagnosestelling met weefseldiagnose bij alle patiënten, tijdige start van de behandeling, hoogstaande heelkundige behandeling en toepassing van moderne bestralingstechnieken.
De 5 jaaroverleving (98%) ligt bovendien hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen (94%).